Quiz Yourself on Jewish News Know-How

How Much Do You Remember About 2012?

getty images

By Lenore Skenazy

Published December 27, 2012, issue of December 28, 2012.
  • Print
  • Share Share
  • Single Page

(page 2 of 2)

3. After Facebook lost about 50% of its $100 billion initial public offering value, Mark Zuckerberg said to investors:

A) “On the other hand, that’s still a lot of hoodies.”

B) “It’s not like this is the first up and down that we’ve ever had.”

C) “At least I’m not Sheldon Adelson.”

4. In May, 40,000 ultra-Orthodox men gathered in Citi Field to denounce:

A) Manischewitz’s new jalapeno matzo ball mix

B) The role of the Internet in modern society

C) Mayor Bloomberg banning 32-ounce servings of borscht

5. Aly Raisman, the American Olympic gymnast, stunned the crowd in London this past summer by performing her floor routine to which classic Jewish song?

A) “ Hava Nagila”

B)” The Hanukkah Song” (Adam Sandler version)

C) “ Kol Nidre”

6. The people pushing to outlaw circumcision call themselves:

A) Intactivists

B) Foreskin-heads

C) Tip hoarders

7. Aw, heck, here are a few more:

D) Headonists

E) Tops for Tots

F) Pole Watchers

8. A Post-it note on Philip Roth’s computer reads:

A) “Password: NOBEL”

B) “The struggle with writing is over.”

C) “Don’t eat the liver!”

9. In November, the United Nations endorsed an upgrade in status for the Palestinian Authority to “non-member observer entity” from

A) “Non-member observer state”

B) “New member, non-state observer”

C) “Non-observer state, new member once removed”

10. Young Israelis are getting creepy tattoos of:

A) Bar mitzvah boys in drag

B The Chinese symbols for “strength” and “charoset”

C) Their grandparents’ Holocaust numbers

11. The Museum of Jewish Heritage opened an exhibit dedicated to which Jewish tradition?

A) Retaking the SATs

B) Recording yet another version of “Hava Nagila”

C) Using federation greeting cards without sending in a donation

12. The White House refused Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s request to meet Obama in New York during the U.N. General Assembly, explaining:

A) “The president’s schedule will not permit that.”

B) “He’d love to, but his plane is in the shop.”

C) “Regrettably, that’s the day the cable guy is coming.”

13. A woman was arrested at the Western Wall for the crime of:

A) Peddling pork tamales with a counterfeit hekhsher

B) Flashing a security guard and demanding Mardi Gras beads in return

C) Saying the Sh’ma and wearing a tallit

14. Barbra Streisand is starring in a new movie titled:

A) “Guilt Trip”

B) “Yentl Breakdown”

C)  “What’s Up With My Cholesterol, Doc?”

15. What surprising gift was featured on CNN’s blog this year?

A) The Nice Jewish Guys Pin-Up Calendar

B) Fuzzy Tefillin for car mirrors

C) Spelt Gelt: The Vegan Al- ternative to Milk Chocolate Coins

16. Which of the following was an actual Anti-Defamation League headline this year?

A) U.S. Jewish Community on Alert as Year Begins, Ends With Anti-Semitism

B) U.S. Jews Worry as Anti-Semites Become More Anti-Semitic

C) Foxman Unveils “Anti-Seismograph” — Able to Detect Anti-Semitic Tremors 300 Feet Below Sea Level

17. What didn’t Sarah Silverman do this year?

A) Offer to have “traditional lesbian sex” with Sheldon Adelson if he gave $100 million to Obama instead of to Mitt Romney

B) Challenge Rahm Emmanuel to mud wrestle on pay per view, with the profits going to the YIVO Institute for Jewish Research

C) Perform a surprise strip tease to “Oyfn Pripetshik” at a gala for the American Jewish Joint Distribution Committee

18. Which of these did not happen to “Big Bang Theory” regular/attachment parenting advocate Mayim Bialik this year?

A) Was asked by Barbara Walters which room of her house she has sex in

B) Appeared on the cover of Time magazine breastfeeding her new book

C) Almost had her thumb severed by a busload of Chilean tourists

19. Kyra Sedgwick starred in a Hollywood film about what ancient Jewish horror?

A) Undercooked kiskhe

B) Not getting into her safety school

C) Possession by a dybbuk

20. Which book won the Jewish Book of the Year award this year?

A) “Jerusalem: The Biography”

B)  “Five Towns: Don’t Ask”

C) “Hitler: Oy!”

Lenore Skenazy is a public speaker and the founder of the book “Free-Range Kids” and of the blog of the same name. Her show, “World’s Worst Mom,” airs on Discovery/TLC International.

KEY: 1 – A, 2 –A, 3 – B, 4 – B, 5 –A, 6 – A, 7 – Still A, 8 – B, 9 –A, 10 – C, 11 – B, 12 – A, 13- C, 14 – A, 15 – A, 16 – A, 17 – A, 18 – B, 19 – C, 20 – A.


The Jewish Daily Forward welcomes reader comments in order to promote thoughtful discussion on issues of importance to the Jewish community. In the interest of maintaining a civil forum, The Jewish Daily Forwardrequires that all commenters be appropriately respectful toward our writers, other commenters and the subjects of the articles. Vigorous debate and reasoned critique are welcome; name-calling and personal invective are not. While we generally do not seek to edit or actively moderate comments, our spam filter prevents most links and certain key words from being posted and The Jewish Daily Forward reserves the right to remove comments for any reason.





Find us on Facebook!
  • Yeshiva University's lawyer wanted to know why the dozens of former schoolboys now suing over a sexual abuse cover-up didn't sue decades ago. Read the judge's striking response here.
  • It’s over. The tyranny of the straight-haired, button nosed, tan-skinned girl has ended. Jewesses rejoice!
  • It's really, really, really hard to get kicked out of Hebrew school these days.
  • "If Netanyahu re-opens the settlement floodgates, he will recklessly bolster the argument of Hamas that the only language Israel understands is violence."
  • Would an ultra-Orthodox leader do a better job of running the Met Council?
  • So, who won the war — Israel or Hamas?
  • 300 Holocaust survivors spoke out against Israel. Did they play right into Hitler's hands?
  • Ari Folman's new movie 'The Congress' is a brilliant spectacle, an exhilarating visual extravaganza and a slapdash thought experiment. It's also unlike anything Forward critic Ezra Glinter has ever seen. http://jd.fo/d4unE
  • The eggplant is beloved in Israel. So why do Americans keep giving it a bad rap? With this new recipe, Vered Guttman sets out to defend the honor of her favorite vegetable.
  • “KlezKamp has always been a crazy quilt of gay and straight, religious and nonreligious, Jewish and gentile.” Why is the klezmer festival shutting down now?
  • “You can plagiarize the Bible, can’t you?” Jill Sobule says when asked how she went about writing the lyrics for a new 'Yentl' adaptation. “A couple of the songs I completely stole." Share this with the theater-lovers in your life!
  • Will Americans who served in the Israeli army during the Gaza operation face war crimes charges when they get back home?
  • Talk about a fashion faux pas. What was Zara thinking with the concentration camp look?
  • “The Black community was resistant to the Jewish community coming into the neighborhood — at first.” Watch this video about how a group of gardeners is rebuilding trust between African-Americans and Jews in Detroit.
  • "I am a Jewish woman married to a non-Jewish man who was raised Catholic, but now considers himself a “common-law Jew.” We are raising our two young children as Jews. My husband's parents are still semi-practicing Catholics. When we go over to either of their homes, they bow their heads, often hold hands, and say grace before meals. This is an especially awkward time for me, as I'm uncomfortable participating in a non-Jewish religious ritual, but don't want his family to think I'm ungrateful. It's becoming especially vexing to me now that my oldest son is 7. What's the best way to handle this situation?" http://jd.fo/b4ucX What would you do?
  • from-cache

Would you like to receive updates about new stories?




















We will not share your e-mail address or other personal information.

Already subscribed? Manage your subscription.