Quiz Yourself on Jewish News Know-How

How Much Do You Remember About 2012?

getty images

By Lenore Skenazy

Published December 27, 2012, issue of December 28, 2012.
  • Print
  • Share Share
  • Multi Page

As we remember the year just passed, we realize we’ve already forgotten a lot of it. Just like that guy in the debates who couldn’t remember the three departments he wanted to get rid of. (What was his name again?)

(And what was that department he forgot?)

(And what did that guy who spent all his casino money on the election call his Newt PAC before it became his Romney PAC?)

Let’s just jump right in. Below, we jumble the Jewish facts just a little more…

1. Sheldon Adelson gave $20 million to the super PAC backing Newt Gingrich. What was its name?

A) Winning Our Future

B) Losing Our Marbles

C) Impaling Our Pollsters

2. After finally pumping a reported $150 million into super PACS to back candidates, almost all of whom lost, Adelson told the press:

A) “I don’t cry when I lose.”

B) “I don’t scream when I stick my hand in the toaster.”

C) “You guys really thought I’m a Republican?”

3. After Facebook lost about 50% of its $100 billion initial public offering value, Mark Zuckerberg said to investors:

A) “On the other hand, that’s still a lot of hoodies.”

B) “It’s not like this is the first up and down that we’ve ever had.”

C) “At least I’m not Sheldon Adelson.”

4. In May, 40,000 ultra-Orthodox men gathered in Citi Field to denounce:

A) Manischewitz’s new jalapeno matzo ball mix

B) The role of the Internet in modern society

C) Mayor Bloomberg banning 32-ounce servings of borscht

5. Aly Raisman, the American Olympic gymnast, stunned the crowd in London this past summer by performing her floor routine to which classic Jewish song?

A) “ Hava Nagila”

B)” The Hanukkah Song” (Adam Sandler version)

C) “ Kol Nidre”

6. The people pushing to outlaw circumcision call themselves:

A) Intactivists

B) Foreskin-heads

C) Tip hoarders

7. Aw, heck, here are a few more:

D) Headonists

E) Tops for Tots

F) Pole Watchers

8. A Post-it note on Philip Roth’s computer reads:

A) “Password: NOBEL”

B) “The struggle with writing is over.”

C) “Don’t eat the liver!”

9. In November, the United Nations endorsed an upgrade in status for the Palestinian Authority to “non-member observer entity” from

A) “Non-member observer state”

B) “New member, non-state observer”

C) “Non-observer state, new member once removed”

10. Young Israelis are getting creepy tattoos of:

A) Bar mitzvah boys in drag

B The Chinese symbols for “strength” and “charoset”

C) Their grandparents’ Holocaust numbers

11. The Museum of Jewish Heritage opened an exhibit dedicated to which Jewish tradition?

A) Retaking the SATs

B) Recording yet another version of “Hava Nagila”

C) Using federation greeting cards without sending in a donation

12. The White House refused Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s request to meet Obama in New York during the U.N. General Assembly, explaining:

A) “The president’s schedule will not permit that.”

B) “He’d love to, but his plane is in the shop.”

C) “Regrettably, that’s the day the cable guy is coming.”

13. A woman was arrested at the Western Wall for the crime of:

A) Peddling pork tamales with a counterfeit hekhsher

B) Flashing a security guard and demanding Mardi Gras beads in return

C) Saying the Sh’ma and wearing a tallit

14. Barbra Streisand is starring in a new movie titled:

A) “Guilt Trip”

B) “Yentl Breakdown”

C)  “What’s Up With My Cholesterol, Doc?”

15. What surprising gift was featured on CNN’s blog this year?

A) The Nice Jewish Guys Pin-Up Calendar

B) Fuzzy Tefillin for car mirrors

C) Spelt Gelt: The Vegan Al- ternative to Milk Chocolate Coins

16. Which of the following was an actual Anti-Defamation League headline this year?

A) U.S. Jewish Community on Alert as Year Begins, Ends With Anti-Semitism

B) U.S. Jews Worry as Anti-Semites Become More Anti-Semitic

C) Foxman Unveils “Anti-Seismograph” — Able to Detect Anti-Semitic Tremors 300 Feet Below Sea Level

17. What didn’t Sarah Silverman do this year?

A) Offer to have “traditional lesbian sex” with Sheldon Adelson if he gave $100 million to Obama instead of to Mitt Romney

B) Challenge Rahm Emmanuel to mud wrestle on pay per view, with the profits going to the YIVO Institute for Jewish Research

C) Perform a surprise strip tease to “Oyfn Pripetshik” at a gala for the American Jewish Joint Distribution Committee

18. Which of these did not happen to “Big Bang Theory” regular/attachment parenting advocate Mayim Bialik this year?

A) Was asked by Barbara Walters which room of her house she has sex in

B) Appeared on the cover of Time magazine breastfeeding her new book

C) Almost had her thumb severed by a busload of Chilean tourists

19. Kyra Sedgwick starred in a Hollywood film about what ancient Jewish horror?

A) Undercooked kiskhe

B) Not getting into her safety school

C) Possession by a dybbuk

20. Which book won the Jewish Book of the Year award this year?

A) “Jerusalem: The Biography”

B)  “Five Towns: Don’t Ask”

C) “Hitler: Oy!”

Lenore Skenazy is a public speaker and the founder of the book “Free-Range Kids” and of the blog of the same name. Her show, “World’s Worst Mom,” airs on Discovery/TLC International.

KEY: 1 – A, 2 –A, 3 – B, 4 – B, 5 –A, 6 – A, 7 – Still A, 8 – B, 9 –A, 10 – C, 11 – B, 12 – A, 13- C, 14 – A, 15 – A, 16 – A, 17 – A, 18 – B, 19 – C, 20 – A.


The Jewish Daily Forward welcomes reader comments in order to promote thoughtful discussion on issues of importance to the Jewish community. In the interest of maintaining a civil forum, The Jewish Daily Forwardrequires that all commenters be appropriately respectful toward our writers, other commenters and the subjects of the articles. Vigorous debate and reasoned critique are welcome; name-calling and personal invective are not. While we generally do not seek to edit or actively moderate comments, our spam filter prevents most links and certain key words from being posted and The Jewish Daily Forward reserves the right to remove comments for any reason.





Find us on Facebook!
  • Is anti-Zionism the new anti-Semitism?
  • "I thought I was the only Jew on a Harley Davidson, but I was wrong." — Gil Paul, member of the Hillel's Angels. http://jd.fo/g4cjH
  • “This is a dangerous region, even for people who don’t live there and say, merely express the mildest of concern about the humanitarian tragedy of civilians who have nothing to do with the warring factions, only to catch a rash of *** (bleeped) from everyone who went to your bar mitzvah! Statute of limitations! Look, a $50 savings bond does not buy you a lifetime of criticism.”
  • That sound you hear? That's your childhood going up in smoke.
  • "My husband has been offered a terrific new job in a decent-sized Midwestern city. This is mostly great, except for the fact that we will have to leave our beloved NYC, where one can feel Jewish without trying very hard. He is half-Jewish and was raised with a fair amount of Judaism and respect for our tradition though ultimately he doesn’t feel Jewish in that Larry David sort of way like I do. So, he thinks I am nuts for hesitating to move to this new essentially Jew-less city. Oh, did I mention I am pregnant? Seesaw, this concern of mine is real, right? There is something to being surrounded by Jews, no? What should we do?"
  • "Orwell described the cliches of politics as 'packets of aspirin ready at the elbow.' Israel's 'right to defense' is a harder narcotic."
  • From Gene Simmons to Pink — Meet the Jews who rock:
  • The images, which have since been deleted, were captioned: “Israel is the last frontier of the free world."
  • As J Street backs Israel's operation in Gaza, does it risk losing grassroots support?
  • What Thomas Aquinas might say about #Hamas' tunnels:
  • The Jewish bachelorette has spoken.
  • "When it comes to Brenda Turtle, I ask you: What do you expect of a woman repressed all her life who suddenly finds herself free to explore? We can sit and pass judgment, especially when many of us just simply “got over” own sexual repression. But we are obliged to at least acknowledge that this problem is very, very real, and that complete gender segregation breeds sexual repression and unhealthy attitudes toward female sexuality."
  • "Everybody is proud of the resistance. No matter how many people, including myself, disapprove of or even hate Hamas and its ideology, every single person in Gaza is proud of the resistance." Part 2 of Walid Abuzaid's on-the-ground account of life in #Gaza:
  • After years in storage, Toronto’s iconic red-and-white "Sam the Record Man" sign, complete with spinning discs, will return to public view near its original downtown perch. The sign came to symbolize one of Canada’s most storied and successful Jewish family businesses.
  • Is $4,000 too much to ask for a non-member to be buried in a synagogue cemetery?
  • from-cache

Would you like to receive updates about new stories?




















We will not share your e-mail address or other personal information.

Already subscribed? Manage your subscription.