Quiz Yourself on Jewish News Know-How

How Much Do You Remember About 2012?

getty images

By Lenore Skenazy

Published December 27, 2012, issue of December 28, 2012.
  • Print
  • Share Share
  • Single Page

(page 2 of 2)

3. After Facebook lost about 50% of its $100 billion initial public offering value, Mark Zuckerberg said to investors:

A) “On the other hand, that’s still a lot of hoodies.”

B) “It’s not like this is the first up and down that we’ve ever had.”

C) “At least I’m not Sheldon Adelson.”

4. In May, 40,000 ultra-Orthodox men gathered in Citi Field to denounce:

A) Manischewitz’s new jalapeno matzo ball mix

B) The role of the Internet in modern society

C) Mayor Bloomberg banning 32-ounce servings of borscht

5. Aly Raisman, the American Olympic gymnast, stunned the crowd in London this past summer by performing her floor routine to which classic Jewish song?

A) “ Hava Nagila”

B)” The Hanukkah Song” (Adam Sandler version)

C) “ Kol Nidre”

6. The people pushing to outlaw circumcision call themselves:

A) Intactivists

B) Foreskin-heads

C) Tip hoarders

7. Aw, heck, here are a few more:

D) Headonists

E) Tops for Tots

F) Pole Watchers

8. A Post-it note on Philip Roth’s computer reads:

A) “Password: NOBEL”

B) “The struggle with writing is over.”

C) “Don’t eat the liver!”

9. In November, the United Nations endorsed an upgrade in status for the Palestinian Authority to “non-member observer entity” from

A) “Non-member observer state”

B) “New member, non-state observer”

C) “Non-observer state, new member once removed”

10. Young Israelis are getting creepy tattoos of:

A) Bar mitzvah boys in drag

B The Chinese symbols for “strength” and “charoset”

C) Their grandparents’ Holocaust numbers

11. The Museum of Jewish Heritage opened an exhibit dedicated to which Jewish tradition?

A) Retaking the SATs

B) Recording yet another version of “Hava Nagila”

C) Using federation greeting cards without sending in a donation

12. The White House refused Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s request to meet Obama in New York during the U.N. General Assembly, explaining:

A) “The president’s schedule will not permit that.”

B) “He’d love to, but his plane is in the shop.”

C) “Regrettably, that’s the day the cable guy is coming.”

13. A woman was arrested at the Western Wall for the crime of:

A) Peddling pork tamales with a counterfeit hekhsher

B) Flashing a security guard and demanding Mardi Gras beads in return

C) Saying the Sh’ma and wearing a tallit

14. Barbra Streisand is starring in a new movie titled:

A) “Guilt Trip”

B) “Yentl Breakdown”

C)  “What’s Up With My Cholesterol, Doc?”

15. What surprising gift was featured on CNN’s blog this year?

A) The Nice Jewish Guys Pin-Up Calendar

B) Fuzzy Tefillin for car mirrors

C) Spelt Gelt: The Vegan Al- ternative to Milk Chocolate Coins

16. Which of the following was an actual Anti-Defamation League headline this year?

A) U.S. Jewish Community on Alert as Year Begins, Ends With Anti-Semitism

B) U.S. Jews Worry as Anti-Semites Become More Anti-Semitic

C) Foxman Unveils “Anti-Seismograph” — Able to Detect Anti-Semitic Tremors 300 Feet Below Sea Level

17. What didn’t Sarah Silverman do this year?

A) Offer to have “traditional lesbian sex” with Sheldon Adelson if he gave $100 million to Obama instead of to Mitt Romney

B) Challenge Rahm Emmanuel to mud wrestle on pay per view, with the profits going to the YIVO Institute for Jewish Research

C) Perform a surprise strip tease to “Oyfn Pripetshik” at a gala for the American Jewish Joint Distribution Committee

18. Which of these did not happen to “Big Bang Theory” regular/attachment parenting advocate Mayim Bialik this year?

A) Was asked by Barbara Walters which room of her house she has sex in

B) Appeared on the cover of Time magazine breastfeeding her new book

C) Almost had her thumb severed by a busload of Chilean tourists

19. Kyra Sedgwick starred in a Hollywood film about what ancient Jewish horror?

A) Undercooked kiskhe

B) Not getting into her safety school

C) Possession by a dybbuk

20. Which book won the Jewish Book of the Year award this year?

A) “Jerusalem: The Biography”

B)  “Five Towns: Don’t Ask”

C) “Hitler: Oy!”

Lenore Skenazy is a public speaker and the founder of the book “Free-Range Kids” and of the blog of the same name. Her show, “World’s Worst Mom,” airs on Discovery/TLC International.

KEY: 1 – A, 2 –A, 3 – B, 4 – B, 5 –A, 6 – A, 7 – Still A, 8 – B, 9 –A, 10 – C, 11 – B, 12 – A, 13- C, 14 – A, 15 – A, 16 – A, 17 – A, 18 – B, 19 – C, 20 – A.


The Jewish Daily Forward welcomes reader comments in order to promote thoughtful discussion on issues of importance to the Jewish community. In the interest of maintaining a civil forum, The Jewish Daily Forwardrequires that all commenters be appropriately respectful toward our writers, other commenters and the subjects of the articles. Vigorous debate and reasoned critique are welcome; name-calling and personal invective are not. While we generally do not seek to edit or actively moderate comments, our spam filter prevents most links and certain key words from being posted and The Jewish Daily Forward reserves the right to remove comments for any reason.





Find us on Facebook!
  • Israeli soldiers want you to buy them socks. And snacks. And backpacks. And underwear. And pizza. So claim dozens of fundraising campaigns launched by American Jewish and Israeli charities since the start of the current wave of crisis and conflict in Israel and Gaza.
  • The sign reads: “Dogs are allowed in this establishment but Zionists are not under any circumstances.”
  • Is Twitter Israel's new worst enemy?
  • More than 50 former Israeli soldiers have refused to serve in the current ground operation in #Gaza.
  • "My wife and I are both half-Jewish. Both of us very much felt and feel American first and Jewish second. We are currently debating whether we should send our daughter to a Jewish pre-K and kindergarten program or to a public one. Pros? Give her a Jewish community and identity that she could build on throughout her life. Cons? Costs a lot of money; She will enter school with the idea that being Jewish makes her different somehow instead of something that you do after or in addition to regular school. Maybe a Shabbat sing-along would be enough?"
  • Undeterred by the conflict, 24 Jews participated in the first ever Jewish National Fund— JDate singles trip to Israel. Translation: Jews age 30 to 45 travelled to Israel to get it on in the sun, with a side of hummus.
  • "It pains and shocks me to say this, but here goes: My father was right all along. He always told me, as I spouted liberal talking points at the Shabbos table and challenged his hawkish views on Israel and the Palestinians to his unending chagrin, that I would one day change my tune." Have you had a similar experience?
  • "'What’s this, mommy?' she asked, while pulling at the purple sleeve to unwrap this mysterious little gift mom keeps hidden in the inside pocket of her bag. Oh boy, how do I answer?"
  • "I fear that we are witnessing the end of politics in the Israeli-Palestinian conflict. I see no possibility for resolution right now. I look into the future and see only a void." What do you think?
  • Not a gazillionaire? Take the "poor door."
  • "We will do what we must to protect our people. We have that right. We are not less deserving of life and quiet than anyone else. No more apologies."
  • "Woody Allen should have quit while he was ahead." Ezra Glinter's review of "Magic in the Moonlight": http://jd.fo/f4Q1Q
  • Jon Stewart responds to his critics: “Look, obviously there are many strong opinions on this. But just merely mentioning Israel or questioning in any way the effectiveness or humanity of Israel’s policies is not the same thing as being pro-Hamas.”
  • "My bat mitzvah party took place in our living room. There were only a few Jewish kids there, and only one from my Sunday school class. She sat in the corner, wearing the right clothes, asking her mom when they could go." The latest in our Promised Lands series — what state should we visit next?
  • Former Israeli National Security Advisor Yaakov Amidror: “A cease-fire will mean that anytime Hamas wants to fight it can. Occupation of Gaza will bring longer-term quiet, but the price will be very high.” What do you think?
  • from-cache

Would you like to receive updates about new stories?




















We will not share your e-mail address or other personal information.

Already subscribed? Manage your subscription.